Tamahagane Kyoto
Wysyłamy w ciągu 24h.
Produkt objęty jest dwuletnią gwarancją.
Możesz zwrócić produkt w ciągu 14 dni.
Nóż kuchenny z linii Kyoto przeznaczony do porcjowania i plastrowania mięs, np. drobiu, pieczeni,
szynki – po ugotowaniu lub upieczeniu produktu. Specjalistyczne, wydłużone ostrze, które jest
znacznie węższe i cieńsze niż w zwykłych nożach, pozwala ciąć przez całą
płaszczyznę dokładnie i płynnie, podczas gdy grubszy nóż często się klinuje i szarpie mięso.
Dane techniczne:
Ostrze - 63 warstwowa stal nierdzewna SUS410 rdzeń VG-5
Rękojeść - czarna micarta
Twardość - 61 HRC +/- 1
Długość całkowita - 37,0 cm
Długość ostrza - 24,0 cm
Szerokość klingi - 3,7 cm
Grubość klingi - 1,9 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 184 g
Konserwacja.
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są łatwiejsze w pielęgnacji w porównaniu do noży ze stali rdzewnej
(węglowej). Należy jednak pamiętać, że żaden nóż nie jest w 100% nierdzewny, dlatego nie należy ich
zaniedbywać. Po skończonej czynności należy je umyć, a następnie wytrzeć do sucha. Przechowując
noże ze stali nierdzewnej w bloku, należy pamiętać, aby wcześniej dokładnie je wysuszyć, ponieważ
zamknięta konstrukcja bloku nie służy dobrej wentylacji noży. W najgorszym wypadku doprowadzi to
do pojawienia się rdzy na ostrzu.
Niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce.
Środki chemiczne używane w zmywarkach mogą doprowadzić do przebarwienia na ostrzu, uszkodzić
trwale rękojeść bądź samą klingę. Wysoka temperatura może doprowadzić do rozhartowanie krawędzi
tnącej.