Ostrzałka ceramiczna wodna 220 szaro-czarna MinoSharp Global 220GB

  • Cena netto: 153,66 zł 189,00 zł
  • szt.
    Niedostępny

Wysyłamy w ciągu 24h.

Towar zamówiony i opłacony do godziny 12:00 w dni robocze wysyłany jest w ten sam dzień.

Produkt objęty jest dwuletnią  gwarancją.

Możesz zwrócić produkt w ciągu 14 dni.

MinoSharp, ceramiczna ostrzałka wodna do noży Global,dwufazowa – szaro-czarna marki Global

 

Dwufazowa ostrzałka ceramiczna, zaprojektowana specjalnie dla noży Global i przeznaczona do ostrzenia wszystkich rodzajów noży, z wyjątkiem tych o szlifach jednostronnych, np. tradycyjnych noży japońskich.

Dzięki wodzie proces ostrzenia przebiega szybciej, a fabrycznie ustawione otwory ułatwiają naostrzenie noża pod odpowiednim kątem.

Gumowany uchwyt i podstawa mają właściwości przeciwpoślizgowe.

 

1. Białe koło = GRUBE ziarno

2. Różowe koło = ŚREDNIE ziarno

 

Wskazówki dotyczące użytkowania

1. Nalać wody do komory z kołami i nie wylewać jej do końca ostrzenia. Woda nawilża ceramiczne ostrzałki i zapobiega przegrzaniu ostrza.

2. Chwycić mocno rączkę, żeby ostrzałka nie zmieniała położenia.

3. Drugą dłonią chwycić nóż, przytrzymując palcem wskazującym tępą krawędź klingi. Włożyć nóż do rowka z białym kołem (grube ziarno). Przesuwać ostrze w przód i w tył, delikatnie je przyciskając – 7-8 razy lub tyle, ile potrzeba. Nie powinno się zbyt mocno przyciskać noża podczas przesuwania jego krawędzi w ostrzałce. Nadmierny nacisk może uszkodzić koła!

4. Włożyć nóż do rowka z różowym kołem (średnie ziarno). Przesuwać ostrze w przód i w tył, delikatnie je przyciskając – 7-8 razy.

5. Po skończonej operacji umyć ręcznie nóż w gorącej wodzie i wytrzeć go do sucha ręcznikiem lub ściereczką. Ostrzałkę wypłukać w czystej wodzie.

 

Ostrzałki MinoSharp zostały przetestowane i zaaprobowane przez instytut badawczy CATRA – czołowy autorytet w dziedzinie technik ostrzenia z siedzibą w brytyjskim Sheffield.

Kwestia, ile razy należy przesuwać ostrzoną krawędź, zależy od typu i kondycji noża.

Zaleca się:

a) dla noży Global – po 7-8 razy w każdym kole.

b) dla noży innych marek – najpierw po 20 razy w każdym kole, a jeśli nóż nie jest wystarczająco ostry, należy powtórzyć tę samą czynność po 20 razy w w jednym i w drugim kole.