MinoSharp PLUS 3 Ceramiczna ostrzałka wodna 550, czarno-czerwona marki Global 550/BR

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Global
  • Dostępność: Brak Brak  (0 szt.)
  • szt.
  • Cena netto: 199,19 zł 245,00 zł
  • Niedostępny

Wysyłamy w ciągu 24h.

Towar zamówiony i opłacony do godziny 12:00 w dni robocze wysyłany jest w ten sam dzień.

Produkt objęty jest dwuletnią  gwarancją.

Możesz zwrócić produkt w ciągu 14 dni.

MinoSharp PLUS 3 Ceramiczna ostrzałka wodna 550, czarno-czerwona marki Global 

 

Trójfazowa ostrzałka ceramiczna, polecana dla wszystkich rodzajów noży, z wyjątkiem tych o szlifach jednostronnych, np. tradycyjnych noży japońskich.

Dzięki wodzie proces ostrzenia przebiega szybciej, a fabrycznie ustawione otwory ułatwiają naostrzenie noża pod odpowiednim kątem.

Ponieważ rowek, w który wkłada się nóż, nie jest ustawiony równolegle do ceramicznego koła, jego kąt wypukły umożliwia nadanie nożowi pierwotnej ostrości.

Gumowany uchwyt i podstawa mają właściwości przeciwpoślizgowe.

 

Niebieskie koło – GRUBE ziarno

Brązowe koło – ŚREDNIE ziarno

Żółte koło – DROBNE ziarno

 

Wskazówki dotyczące użytkowania

1. Nalać wody do komory z kołami i nie wylewać jej do końca ostrzenia. Woda nawilża ceramiczne ostrzałki i zapobiega przegrzaniu

ostrza.

2. Chwycić mocno rączkę, żeby ostrzałka nie zmieniała położenia.

3. Drugą dłonią chwycić nóż, przytrzymując palcem wskazującym grzbiet klingi. Włożyć pionowo nóż do rowka z niebieskim kołem

(grube ziarno).

Przesuwać ostrze w przód i w tył, delikatnie je przyciskając: 7-8 razy lub tyle, ile potrzeba. Nie powinno się zbyt mocno

przyciskać noża podczas przesuwania jego krawędzi w ostrzałce. Nadmierny nacisk może uszkodzić koła! 4. Włożyć pionowo nóż do

rowka z brązowym kołem (średnie ziarno). Przesuwać ostrze w przód i w tył, delikatnie je przyciskając: 7-8 razy lub tyle, ile potrzeba.

5. Włożyć pionowo nóż do rowka z żółtym kołem (drobne ziarno). Przesuwać ostrze w przód i w tył, delikatnie je przyciskając: 7-8

razy.

6. Po skończonej operacji umyć ręcznie nóż w gorącej wodzie i wytrzeć go do sucha ręcznikiem lub ściereczką.

Zdjąć pokrywę i wypłukać ostrzałkę w czystej wodzie.

Kwestia, ile razy należy przesuwać ostrzoną krawędź, zależy od typu i kondycji noża. W przypadku noży

Global zaleca się po 7-8 razy w każdym kole. Noże innych marek można przesunąć po 15 razy w każdym kole, a jeśli nóż nie jest

wystarczająco ostry, powtórzyć czynność po 15 razy. Ostrzałki MinoSharp PLUS 3 zostały przetestowane i zaaprobowane przez

instytut badawczy CATRA, czołowy autorytet w dziedzinie technik ostrzenia z siedzibą w brytyjskim Sheffield.